LAPACHO

15.06.2010 23:37

 

 Příprava
4 čajové lžičky kůry Lapacho nasypte do 1 litru vroucí vody, 5 minut nechejte povařit a dalších 15 minut vyluhovat. Hotový čaj můžete lehce osladit nebo smíchat s bylinným či ovocným čajem. Muže se pít teplý nebo studený během dne (nejlépe však na lačný žaludek). K přípravě čaje Lapacho se nesmějí používat nádoby z hliníku! Naopak vhodné je sklo nebo porcelán. Hotový neochucený nálev je lahodný, aromatický. Zdánlivě připomíná dubovou kůru ochucenou citrónem. Doporučená denní spotřeba čaje Lapacho se pohybuje od 2-3 šálku 0,2 dl až po 2 litry. Skutečný objem souvisí s požadovanou intenzitou léčivých účinku. Žádné vedlejší účinky dosud nebyly prokázány.

  • Lapacho odstraňuje z těla nejrůznější nečistoty jako např. těžké kovy.
  • Normalizuje a posiluje činnost vnitřních orgánu jako játra, ledviny nebo slezinu. Podporuje trávení.Umrtvuje některé druhy plísní a bakterií, které způsobují nemoci.
  • Posiluje imunitní systém organismu. Pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle (např. po chemoterapii-léčení rakoviny nebo po delším užívání psychofarmatik).
  • Zlepšuje prokrvování těla. Posiluje srdce a krevní oběh. Odstraňuje chudokrevnost.
  • Má pozitivní vliv na léčení leukémie.   Zamezuje vytváření otoku.   Odstraňuje usazeniny v krevním oběhu.
  • Povzbuzuje látkovou výměnu.   Normalizuje výměnu cukru. Má léčivé účinky na diabetiky. Zamezuje pozdějším potížím, které z diabetu mohou vzniknout.
  • Chronická onemocnění jako mnohonásobná skleróza, Parkinsonova nemoc nebo revma v jejich průběhu pozitivně nabourává.
  • Nervovému systému propůjčuje vyšší odolnost. Uklidňuje v případě jeho podráždění.
  • Posiluje a normalizuje činnost sexuálních orgánu.
  • Snižuje bolest. Má kladný vliv na odstranění migrény.
  • Léčí vyrážky a zahnisaná místa.       Pomáhá při léčení zánětu.      Působí močopudně.
  • Pozitivně ovlivňuje zdravý spánek.
  • Aktivuje přirozenou funkci potních žláz.

Této kouzelné kůře jsou připisovány až neuvěřitelně pozitivní účinky při působení na lidské zdraví. Čaj z lapacha je požíván proti infekcím, bronchitide, astmatu a žaludečním obtížím, ale také v boji proti rakovině. Kromě toho působí také protizánětlivé. Odborníci se domnívají, že čaj z lapacha dokonce brzdí růst již vzniklých nádoru. Pro přípravu čaje z lapacha nikdy nepoužíváme nádobu z hliníku, zinku apod. – vhodnějšími materiály jsou např. sklo, litina, varná keramika, porcelán nebo nerezové nádoby. Při vaření není vhodné používat k míchání plastové příbory a nedoporučuje se dokonce ani jeho skladování v plastikových nádobách. Mohlo by dojít k zeslabení požadovaných účinku.

Základní recept ( pro cca 6 šálku ): nejdříve uvedeme do varu 1 litr vody, přidáme 1-2 vrchovaté lžíce lapacha a na mírném ohni povaříme přikryté asi 5 minut. Poté hrnec odstavíme z ohne a necháme 15-20 minut stále přikrytý odstát. Čaj poté ocedíme do konvice či jiné nádoby a podáváme teplý nebo i studený.

 

Zpět