LAPACHO
15.06.2010 23:37
Příprava
4 čajové lžičky kůry Lapacho nasypte do 1 litru vroucí vody, 5 minut
nechejte povařit a dalších 15 minut vyluhovat. Hotový čaj můžete lehce osladit
nebo smíchat s bylinným či ovocným čajem. Muže se pít teplý nebo studený během
dne (nejlépe však na lačný žaludek). K přípravě čaje Lapacho se nesmějí
používat nádoby z hliníku! Naopak vhodné je sklo nebo porcelán. Hotový
neochucený nálev je lahodný, aromatický. Zdánlivě připomíná dubovou kůru
ochucenou citrónem. Doporučená denní spotřeba čaje Lapacho se pohybuje
od 2-3 šálku 0,2 dl až po 2 litry. Skutečný objem souvisí s požadovanou
intenzitou léčivých účinku. Žádné vedlejší účinky dosud nebyly prokázány.
- Lapacho odstraňuje z těla nejrůznější nečistoty jako např. těžké kovy.
- Normalizuje a posiluje činnost vnitřních orgánu jako játra, ledviny nebo slezinu. Podporuje trávení.Umrtvuje některé druhy plísní a bakterií, které způsobují nemoci.
- Posiluje imunitní systém organismu. Pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle (např. po chemoterapii-léčení rakoviny nebo po delším užívání psychofarmatik).
- Zlepšuje prokrvování těla. Posiluje srdce a krevní oběh. Odstraňuje chudokrevnost.
- Má pozitivní vliv na léčení leukémie. Zamezuje vytváření otoku. Odstraňuje usazeniny v krevním oběhu.
- Povzbuzuje látkovou výměnu. Normalizuje výměnu cukru. Má léčivé účinky na diabetiky. Zamezuje pozdějším potížím, které z diabetu mohou vzniknout.
- Chronická onemocnění jako mnohonásobná skleróza, Parkinsonova nemoc nebo revma v jejich průběhu pozitivně nabourává.
- Nervovému systému propůjčuje vyšší odolnost. Uklidňuje v případě jeho podráždění.
- Posiluje a normalizuje činnost sexuálních orgánu.
- Snižuje bolest. Má kladný vliv na odstranění migrény.
- Léčí vyrážky a zahnisaná místa. Pomáhá při léčení zánětu. Působí močopudně.
- Pozitivně ovlivňuje zdravý spánek.
- Aktivuje přirozenou funkci potních žláz.
Této kouzelné kůře jsou připisovány až neuvěřitelně pozitivní účinky při působení na lidské zdraví. Čaj z lapacha je požíván proti infekcím, bronchitide, astmatu a žaludečním obtížím, ale také v boji proti rakovině. Kromě toho působí také protizánětlivé. Odborníci se domnívají, že čaj z lapacha dokonce brzdí růst již vzniklých nádoru. Pro přípravu čaje z lapacha nikdy nepoužíváme nádobu z hliníku, zinku apod. – vhodnějšími materiály jsou např. sklo, litina, varná keramika, porcelán nebo nerezové nádoby. Při vaření není vhodné používat k míchání plastové příbory a nedoporučuje se dokonce ani jeho skladování v plastikových nádobách. Mohlo by dojít k zeslabení požadovaných účinku.
Základní recept ( pro cca 6 šálku ): nejdříve uvedeme do varu 1 litr vody, přidáme 1-2 vrchovaté lžíce lapacha a na mírném ohni povaříme přikryté asi 5 minut. Poté hrnec odstavíme z ohne a necháme 15-20 minut stále přikrytý odstát. Čaj poté ocedíme do konvice či jiné nádoby a podáváme teplý nebo i studený.
———
Zpět