Recepty - Tofu

15.06.2010 00:22

Tofu

Někde označován za sójový sýr, obsahuje hodně proteinů minerálních látek včetně vápníku. Lehce stravitelný a vhodný pro každého. Použití - dušení, smažení, guláše, majonézy, krémy, různé druhy omáček, pomazánky a tvaroh.

Přírodní tofu smažené
Z tofu vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme na kostičky. Ty pak dáme do misky a zalijeme vodou se sojovou omáčkou a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a jeden stroužek nasekané ho česneku. Necháme několik hodin proležet, pak necháme okapat a fritujeme nebo smažíme ve větším množství oleje. Zlatavé kostičky přimícháme do vař. rýže se zeleninou (hrášek, mrkev, kukuřice apod.), zdobíme zeleným pórkem. Tofu kostičky místo smažení můžeme povařit v nálevu 8-15 min.

Tofu uzené s pórkem
Ingredience: 1 kostka uzeného tofu, 2 lžíce oleje, 1 pórek, 1 lžička sojové omáčky (nebo dle chuti) + zředit vodou
Pórek podélně rozkrojíme, šikmo pokrájíme na proužky, osmahneme na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu, prohřejeme a zalijeme směsí vody, sojové omáčky a maizeny. Krátce povaříme. Podáváme s rýží.

Marinované tofu v těstíčku
Připravíme těstíčko z mouky (maizeny). Marinované tofu v těstíčku obalíme a osmažíme.

Tofu - sladký krém pro děti
300-400g tofu povaříme se špetkou soli. Potom přidáme 2 šálky nastrouhaných jablek, 1/2 šálku povařených rozinek (se špetkou soli), trošku citrónové šťávy, oříškové máslo nebo opražené nastrouhané lískové oříšky, na špičku nože skořice, může se přidat i ječný slad (sladěnka). Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém je vhodný na lívanečky, omelety apod.

Salát z tofu s brokolicí
Rozmačkáme přírodní tofu. Na osmahnutou cibuli nastrouháme uzené tofu, přidáme vařenou brokolici nebo můžeme dát petrželku nebo pórek.

Sečuan tofu
Ingredience: 1 balíček tofu, 6 šálků oleje canola (nebo jiného neochuceného oleje), 1 šálek shoyu, 1 šálek vody, zázvorová šťáva.
Tofu nakrájíme na trojúhelníky. Ohřejeme wok (čínskou pánev), přidáme olej. Smažíme tofu ponořené v oleji do zlatohněda po každé straně. Vyjmeme a vysušíme na papírových ubrouscích. Okořeníme povařením v shoyu, vodě a zázvorové šťávě.

Tofu se zeleninou
Macerujeme tofu v sojové omáčce bez vody se sezamským oleji eventuálně s mirin. Na woku osmahneme bílou část čínského zelí, přidáme tofu na kostičky nakrájené. Podusíme a nakonec přidáme zelenou část a zahustíme maizenou.

Tofu karbanátky
Na textil mezi prkénka vložíme tofu a zatížíme. Tímto se nám dostane z tofu přebytečná voda. Nakrájíme na jemno jarní cibuli nebo pór a na sirčičky mrkev. Rozmačkáme tofu, přisolíme, vmícháme připravenou zeleninu, přidáme trochu maizeny. Vše dobře promícháme, vytváříme karbanátky a smažíme je v oleji.

Majonézy a krémové omáčky z tofu
Nechají se velmi snadno připravit. Tento způsob slouží k tomu, jak lahodně lze využít tofu v téměř neomezených možnostech. Každá úprava má různou bohatou chuť . Výhodou takovéto majonézy je nízký obsah tuku a kalorii a neobsahuje žádný cholesterol. Mixujeme kostku tofu, kterou můžeme předem povařit. Přidáme 2-3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa, půl lžičky soli nebo můžeme použít sojovou omáčku a koření dle chuti. Rozmixujeme do hladkého krému. Můžeme nechat vychladnout v chladničce. Před podáváním krátce přemixujeme a dle přání podáváme ozdobené petrželkou. Nespotřebované uchováme v chladničce, zakryté vydrží 2-3 dny. Konzistence majonézy houstne. Můžeme použít různé druhy koření. Například: v základní majonéze rozmixujeme 1 stroužek česneku a půl lžičky semen kopru; 1/4 šálku nasekané cibule (vynikající na smažená jídla z TEMPEHU); asi 2 lžíce na jemno nastrouhaného křenu.

Tofu uzené
Pro svoji zajímavou chuť slouží k mnohostrannému využití, vhodné i pro studenou kuchyň, obložené chlebíčky, studené mísy různé formy dekorací atd.

Uzené tofu s pórkem
Nejprve osmahneme bílou část pórku, přidáme uzené tofu nakrájené na kostičky, podusíme před dokončením vaření zelenou část a přichutíme dle chuti.

Smažené uzené tofu
Na plátky nakrájíme tofu, obalíme v těstíčku (voda, celozrnná mouka, sůl, kurkuma). Smažíme v rostlinném oleji do zlatova, necháme odkapat. Teplé podáváme.

Karbanátky
Pro úsporu času našich zákazníků nabízíme několik druhů hotových karbanátků. Použití zahřátím na páře. Pro lepší chuťové vlastnosti doporučujeme použít na karbanátky majonézu z tofu, nebo petrželkou. Pro seitánky doporučujeme použit pikantní přírodní hořčici, která je vyrobena bez barviv a konzervačních činitelů. Použitím různých druhů omáček a majonéz dosáhnete pestrost, chutnost a pikantnost pokrmu.

Salámy z tofu
Výhodné použití pro studenou kuchyň. Mohou se použít na způsob lunchmeatu tak, že kolečka salámu osmažíme na oleji po obou stranách. Podáváme teplé posypané např. nastrouhaným daikonem. Kolečka salámu můžeme též obalit v těstíčku (mouka, olej, sůl, kurkuma) a osmažit v oleji. Další možností je vmíchat na kostičky nakrájený salám do obilných a zeleninových salátů
 

Zpět