Recepty - Tempeh

15.06.2010 00:25

Lehce stravitelná bílkovina, která obsahuje vitamíny řady B včetně B12 a rostlinné tuky. Patří mezi vydatné a posilující pokrmy, které se využívají pro děti, fyzicky pracující osoby a sportovce. Použití jako pro guláše, smažení, pečení, asijské speciality se zeleninou, pomazánky, atd.

Tempeh smažený se zelím
Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na půl, pak na plátky 2mm silné. Ofritovat do zlatova - křupava. Na pánvi osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme smaž. tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha - rýže.

Tempeh s mrkví
Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na dvakrát a na plátky asi 2-3 mm silné, ofritujeme do zlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, jablečný koncentrát, pálivá paprika, maizena. Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.

Smažený tempeh
Povaříme 15 minut tempeh ve vodě se sojovou omáčkou, necháme okapat. Můžeme přímo osmahnou tempeh po obou stranách do zlatova. Před podáváním použijeme zálivku - voda sojová omáčka, zázvorová šťáva.

Tempeh s hořčicí

Povařený tempeh v sojové omáčce rozřízneme, natřeme vnitřní plochu hořčicí. Komplet namočíme do těstíčka. Necháme okapat. Vložíme do rozpáleného oleje a fritujeme do zlatova.
 

Zpět