POHANKA JAKO LÉK

15.06.2010 00:30

Pohanku již jistě všichni znáte. Je to tradiční plodina východní Evropy. Co všechno lze z pohanky připravit jste se již také mohli dočíst.Pohanka má však své další zajímavé vlastnosti, které při vaření jen tak neobjevíte. Každá rostlina má svou energii a tato energie ovlivňuje prostředí, ve kterém rostlina vegetuje. Energie však nemizí ani po sklizni rostliny a dále působí, tentokrát v lidském těle jako potrava. To, jakou energii rostliny mají, lze tělesně i duševně pociťovat. Dokáží to především makrobiotici, jejichž organismus je čistý a citlivý na veškerou potravu.
A právě pohanka dodává silnou, teplou až prohřívající energii. Je proto vhodná především pro stravování v zimním období a pro tělesně a těžce pracující lidi. Pohankové obklady jsou vhodné na odstranění přebytečné vody z organismu a důležitý je také obsah rutinu, vitamínu P.
Podle výzkumů, které se provádějí v Číně, je prokazatelné, že konzumace pohanky chrání před srdečními chorobami. Příčinou je působení na hladinu cholesterolu tak, že snižuje LDL cholesterol a zvyšuje HDL cholesterol. Tyto faktory působí proti vysokému krevnímu tlaku a srdečním onemocněním
.

Pokrmy z pohanky loupané - krup
Nutričně a dieteticky hodnotná plodina, lehce stravitelná, s obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pohanka má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávicí ústrojí, především díky rutinu, který zvyšuje pružnost krevních kapilár, reguluje vysoký krevní tlak a cholesterol v krvi.
Nutriční hodnoty: 1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 3,8% vlákniny, 28 Ca, 98 Mg (32%DDD), 82 P, 112 K, 0,005 rutinu (mg/100g). DDD - denní doporučená dávka


Obecné zásady: Před přípravou propláchneme studenou vodou. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy neslévám, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 30 minut necháme stát, nemícháme.
Použití: Pohanka je vhodná do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání a jako příloha

Zeleninové rizoto s houbami
250 g loupaných pohankových krup, 450 ml vody ( vývaru ), olej, 1 větší cibule, sušené houby ( nebo 250 g čerstvých žampionů ), 2 stroužky česneku, 250 g čerstvé ( mražené ) míchané zeleniny ( hrášek, mrkev, kukuřice, paprika ), bylinková sůl, sojová omáčka, petrželka, sůl, pepř


Návod k přípravě: Pohanku umyjeme studenou vodou, zalijeme vodou ( vývarem ), přidáme 1 lžíci oleje, příp. sůl, pomalu uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme 3 - 4 minuty. Odstavíme z ohně, přikryjeme poklicí, necháme vychladnout ( zabalené v dece, na sporáku, v teplé troubě; je dobré připravit si pohanku několik hodin dopředu, příp. již večer předtím, protože potřebuje více času aby nabobtnala, čehož nedosáhneme ani prodlužováním varu ). Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme předem namočené sušené houby, nebo na plátky nakrájené žampiony, opepříme, podlijeme trochou vody ( vývaru ) a mírně podusíme. Přidáme zeleninu, česnek a společně vaříme až jsou zelenina i houby měkké. Pak přidáme trochu sojové omáčky, bylinkové soli, pepř, zamícháme vychlazené kroupy a nakrájenou čerstvou petrželku. Společně všechno necháme na mírném sporáku dobře prohřát, případně ještě dochutíme. Podáváme posypané strouhaným sýrem a polité kečupem. Můžeme rovněž zapéct v troubě. Jako příloha je vhodná sterilovaná okurka nebo salát z čerstvé zeleniny.

Pohankové trio


Uvaříme 500 g pohankových krup, rozdělíme na 3 části, přičemž každou připravíme v jiném barevném provedení. Na talíře dáváme kopečky všech tří barevných variant pohanky, posypeme strouhaným sýrem a jemně polijeme kečupem nebo omáčkou. Pohankové trio můžeme rovněž servírovat jako efektní přílohu k masu, nebo zeleninovým pokrmům.

Kari pohanka
1/3 uvařených krup, 2 středně velké cibule, 350 g kukuřice, zeleninový nebo masový vývar, olej, kari koření, černý pepř, vegeta, zázvor
Návod k přípravě: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kukuřici, osolíme, přidáme uvedené koření, zalijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Přidáme pohanku, podlijeme vývarem a mícháme do odpaření vývaru.

Rajská pohanka
pohankové kroupy, 2 cibule, 1 rajský protlak, kečup, olej, 3 stroužky česneku, 1 vetší červená paprika, vývar zeleninový ( masový ), vegeta, černý pepř
Návod k přípravě: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajský protlak, trochu kečupu, na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Pak přidáme pohanku, všechno dobře promícháme, podle potřeby ještě dochutíme kečupem nebo kořením.

Špenátová pohanka
uvařené pohankové kroupy, 2 cibule,1 mražený špenát, 4 stroužky česneku, 350 g zeleného hrášku, 1 zelená paprika, vývar, olej, černý pepř
Návod k přípravě: Na oleji osmahneme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby podlijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme hrášek, nakrájenou papriku, protlačený česnek, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme pohanku, dobře promícháme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Pokrmy z pohankové lámanky

Pohanková lámanka
Vzniká mlynářským zpracováním pohanky. Nutričně a dieteticky hodnotná plodina, lehce stravitelná, s obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pohanka má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávicí ústrojí, především díky rutinu - vit. P, který zvyšuje pružnost krevních kapilár, reguluje vysoký krevní tlak a cholesterol v krvi.


Nutriční hodnoty: 1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 3,8% vlákniny, 28 Ca, 98 Mg (32%DDD), 82 P, 112 K(mg/100g).
Obecné zásady: Před přípravou propláchneme studenou vodou. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 15 minut necháme stát, nemícháme.
Použití: Pohanka je vhodná do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání.

Cibule plněné pohankovou náplní
5 velkých cibulí, 200 g mletého masa ( nebo zeleniny ), 100 g pohankové lámanky, 3 stroužky česneku, olej, mletý pepř, petrželka, majoránka, 2 vejce, sýr na posypání, lžíce oleje, 2 lžičky škrobu, větší paprika


Návod k přípravě: Předem uvaříme lámanku. Oloupané cibule vaříme asi 20 minut v osolené vodě, necháme je okapat. Pak seřízneme vršek a vnitřek vydlabeme tak, aby nám zůstaly jen dvě vnější vrstvy. Vybranou cibuli jemně pokrájíme ( 1 lžíci oddělíme na omáčku ) a osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme česnek a opékáme do odpaření vody. Přidáme uvařenou lámanku, společně krátce podusíme, necháme vychladnout a vmícháme sekanou petrželku, majoránku, vejce. Připravenou směsí plníme cibule. Posypeme strouhaným sýrem, přiklopíme cibulovými kloboučky a pečeme asi půl hodiny. Občas podlijeme vodou. Na oleji osmahneme lžíci sekané cibule, přidáme kostičky paprik, krátce opečeme, podlijeme trochou vody, povaříme, zahustíme škrobem, osolíme, opepříme a necháme projít varem. Podáváme s bramborami, výborná příloha je špaldová rýže.

Zapékaná pohanková lámanka
250 g pohankové lámanky, 420 ml vody ( vývaru ), sůl, 120 g nakrájené cibule, 300 g mletého masa ( nebo nahradíme zeleninou ), olej, pepř, kmín, 100 g kapusty, 80 g celeru, 170 ml vývaru, plátky másla ( olej )


Návod k přípravě: Pohankovou lámanku zalijeme vřící vodou nebo vývarem, přikryjeme a necháme vychladnout. Kapustu uvaříme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, které orestujeme, přidáme pepř, kmín, rozetřený česnek, podle potřeby podlijeme a trochu povaříme. Přidáme nakrájenou kapustu, nastrouhaný celer a podle potřeby masovou směs dochutíme. V případě vynechání masa podobně připravíme jakoukoli zeleninu. Zapékací mísu potřeme olejem, rozetřeme polovinu lámanky, navrstvíme masovou ( zeleninovou ) směs, ukončíme zbylou částí lámanky a zalijeme 170 ml vývaru ( z kapusty ). Povrch pokapeme olejem nebo poklademe plátky másla a dáme zapékat do vyhřáté trouby ( cca 40 min. při teplotě 200°C - podle velikosti mísy ). Před koncem pečení můžeme posypat strouhaným sýrem. Upečené necháme trochu vychladit a podáváme s kečupem a se zeleninovým salátem. Studené se muže krájet na plátky podobně jako sekaná.

Pohankové karbanátky se zeleninou
250 g pohankové lámanky, středně velká kapusta, 3 cibule, olej, 3 vejce, majoránka, muškátový oříšek, vegeta, petrželka


Návod k přípravě: V osolené vodě uvaříme kapustu. Pohankovou lámanku zalijeme vřící osolenou vodou ( vývarem z kapusty ) a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme nadrobno posekanou uvařenou kapustu, krátce podusíme. Po vychlazení smícháme s pohankovou lámankou, přidáme vejce, majoránku, dochutíme vegetou, solí, pepřem. V případě potřeby zahustíme strouhankou. Formujeme malé karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme polité kečupem nebo jogurtovou omáčkou s bramborovou kaší nebo chlebem a zeleninovým salátem.

Bleskový štrúdl s pohankovou náplní
1 balíček listového těsta, pohanková lámanka, 1 tvaroh, sůl, nastrouhané jablko nebo kompotované ovoce, cukr, skořice, olej, 1 vejce na potření


Návod k přípravě: Listové těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme se solí, přidáme cukr a vanilku a natřeme na plát těsta. Posypeme pohankovou lámankou ( suchou ), rovnoměrně přidáme ovoce, ještě posypeme cukrem a skořicí, pokapeme olejem a opatrně stočíme. Konce zatlačíme, dáme na suchý plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Náplně můžeme měnit. Místo tvarohu můžeme podle fantazie použit směs mletých ořechů s lámankou nebo máku s lámankou aj. U těchto sušších směsí je však potřeba přidat více ovocného podílu a oleje, aby štrúdl byl dostatečně šťavnatý.
 

 

Zpět