KUSKUS

15.06.2010 00:34

Kuskus (Couscous) je tradiční marocké lidové jídlo. BIO celozrnný kuskus je vyroben z ekologicky pěstované tvrdé pšenice, která je nejdříve zpracována na krupici a dále formována do kuliček. Ty jsou poté napařovány a vysušeny. Celozrnný kuskus je produkován z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu. Použití je stejné jako u rýže či jiných obilovin. Je vhodný pro rychlou přípravu jídel, ale i náročnějších pokrmů. Lze jej uvařit s mlékem, jako dezert s ovocem, do salátu, se zeleninou, luštěninami či masem.

ZÁKLADNÍ PŘÍPRAVA CELOZRNNÉHO KUSKUSU:

1. způsob: vložte kuskus do síta a propláchněte. I se sítkem vložte do mísy s vlažnou vodou a nechejte namočené cca 10 min. (množství vody takové, aby byl kuskus ponořený). Následně vařte v sítku na párou cca 10 minut.

2. způsob: kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou 1:2. Jemně pročechrejte vidličkou. Nechejte 10 minut odpočinout pod pokličkou.

Takto připravený kuskus můžete dále upravovat opékáním, marinováním, dušením s dalšími ingrediencemi, zapékáním atd.


KUSKUS NA RAJČATECH A LILKU

200g cibule, česnek, 4 bobkové listy, 6 lžic olivového oleje, 1,5 kg rajčat, cukr, 10 hřebíčků, 1 skořice, 1 badyán, 1 lžička curry, citrónová kůra, mořská sůl, pepř, čerstvá snítka bazalky

Příprava rajčat:

Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bobkový list. Přidáme pokrájená rajčata, ostatní koření a lžíci cukru. Vaříme půl hodiny. Můžeme propasírovat a dochutíme citronem. šťávou a bazalkou.

200g celozrnného kuskusu, 0,15 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, šťáva z jednoho citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cibulky na kostičky

Příprava kuskusu:

Kuskus dáme do mísy a přidáme vývar, necháme odpočinout 20 minut. Potom přidáme zbytek surovin a dalších 40 minut necháme odpočinout za občasného jemného promíchání.

1 menší lilek, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 300 g cukety, cibule, olivový olej, máta na zdobení

Příprava lilku:
Lilek oloupeme a nakrájíme, společně s nakrájenou cuketou a cibulkou orestujeme na olivovém oleji a dochutíme solí a pepřem. Do středu talíře dáme kuskus a okolo opečenou zeleninu s tomatovou omáčkou. Ozdobíme mátou.


ZELENINOVÝ KUSKUS S FAZOLEMI
200g připraveného celozrnného kuskusku, 1 velká cibule, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky soli, rajský protlak, 3-4 hřebíčky, 3 cukety, 3 mrkve, 4 nové brambory, 1 paprika, 200g vařených fazolí.

Návod k přípravě:
Osmahněte nakrájenou cibulku na oleji, přidejte koření a rajský protlak, povařte 2 minuty. Vložte nakrájenou zeleninu, přilijte vodu a duste pod pokličkou cca 20 min. Nakonec přidejte fazole a hotový kuskus. 


TABOULI Z KUSKUSU A AMARANTHU
Příprava 30 minut. 6-8-porcí.

1 hrnek amaranthu, 1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 lžičky kmínu, 1 lžička koriandru, petrželka, máta, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, česnek, skořice, sůl, pepř, citrónová šťáva, olivový olej, celozrnný chléb a ořechy.

Návod k přípravě:
Propláchněte amarante pod tekoucí vodou, vložte do vody a vařte pod pokličkou cca 20 min. Uvařené odstavte a jemně promíchejte (načechrejte) vidličkou. Vložte kuskus do mísy zalijte horkou vodou. Zakryjte a nechejte odpočinout 10 min. Poté jemně načechrejte vidličkou (to je důležité, aby jednotlivé kuličky byly odděleny a mírně vyschly a potom mohly nasát vlhkost ze zeleniny. Jinak by vznikla kaše.) a přidejte k amaranthu, opatrně promíchejte. Koření opražte na pánvi suché až začne praskat, oddělejte a rozmixujte (rozdrťte) a přidejte do směsi. Nyní směs musí odpočívat a vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, sůl, pepř, skořici, olej a citr. šťávu, jemně zamíchejte a dejte chladit na 2 hod. Podávejte s rajčaty, chlebem a ořechy.


PLÁŽOVÝ KOLÁČ
6-8 porcí

1 lžička sezamového oleje, 2 malé cibule, 3 stroužky česneku, 20 g Arame řas, houby, 2 mrkvičky, zeleninové VEGI VEGI, pepř, sůl, 750 g celozrnného kuskusu, voda

Návod k přípravě:
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek. Mezitím uvaříme Arame (cca. 15 min.) ve vařící vodě a potom vložíme k cibulce a česneku (bez vody). Přidáme nakrájené houby a nastrouhanou mrkvičku, vodu z řas, sůl , VEGI VEGI a pepř. Dusíme a nakonec přidáme kuskus. Necháme projít varem. Do vymazané zapékací mísy vložíme směs a zakryjeme. Pečeme 20 min. a odkryté dalších 5 min. 


KUSKUS CASABLANCA

1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkvičky krájené na plátky, 1/4 celeru krájeného na plátky, 1 tofu, 200g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů,sůl.

Návod k přípravě:
Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli, mrkev, celer, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste 30 min. Mezitím uvařte kuskus podle základního receptu. Hotový kuskus podávejte s připravenou směsí.


KUŘE V BUJÓNU A SE ZELENINOU
1/4 hrnku celozrnného kuskusu, sušená citrónová tráva, 3 hrnky kuřecího bujónu, 2 cibule, 2 papričky pálivé, 3 krájené stroužky česneku,4 kuřecí prsa bez kostí, 2 malá rajčata, 2 lžičky másla, sůl a pepř.

Návod k přípravě:
Zabalte citrónovou trávu do gázy a vložte do kuřecího bujónu spolu s kuřecími prsy, cibulkou, pálivými papričkami a česnekem. Vařte, dokud nejsou kuřecí prsa měkká. Maso a zeleninu vyjměte a vývarem zalijte kuskus (2:1) a nechejte 10 min. odpočinout. Na dochucení přidejte do hotového kuskusu nakrájená rajčata, máslo a sůl s pepřem. Na talíř servírujte uvařený kuskus s kuřecími prsy a zeleninou.


KUSKUS S KUŘETEM A HOŘČIČNOU OMÁČKOU

4 porce
Krůtí maso, 3 mrkvičky, 3 hrnky celozrnného kuskusu připraveného na páře, 1 hrnek kremžské hořčice, 2 lžíce celozrnné mouky, chřest, olivový olej, skořice, nové koření.

Návod k přípravě:
Krůtí maso na plátky opečte na olivovém oleji spolu se skořicí a novým kořením, zalijte hrnkem vody a vložte do trouby. Pečte dokud maso není měkké. Mezitím si nakrájejte mrkvičku na dlouhé proužky a spolu s chřestem krátce vložte do vařící vody, vyjměte a osmahněte na olivovém oleji. 

Hořčičná omáčka:Připravte si jíšku z celozrnné mouky, nechejte mírně vychladnout a zalijte vodou, přiveďte k varu a za stálého míchání přidávejte hořčici. Vařte do zhoustnutí. Dochuťte citr. šťávou, solí, popřípadě zjemněte smetanou.

Hotové maso podávejte s kuskusem, polité hořčičnou omáčkou.

KUSKUS SALÁT 1
Celozrnný kuskus, uvařená cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej.

Návod k přípravě:

Jednoduše smíchejte vychlazený uvařený kuskus s cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem. Nechejte 1 hodinu uležet.

KUSKUS SALÁT 2
1/2 hrnku celozrnného kuskusu, malá žlutá dýně, zelený pepř, brokolice, zelená mladá cibulka, mrkvička.

Návod k přípravě:

Dýni a brokolici nakrájejte na vetší kousky a ponořte do vařící vody na 2 minuty (blanšírování). Ostatní zeleninu nakrájejte, smíchejte s blanšírovanou zeleninou a nevařeným kuskusem a zalijte následujícím dresingem. Uložte do chladna na 2 hodiny a podávejte.

Dresing:
2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 hrnek vody, cukr, drcený kardamon, drcený koriandr, curry. 
Taboulé
4 porce
2 hrnky celozrnného kuskusu , 1 citrón, 5 šťavnatých rajčat, 1 malá okurka, 1 červená paprika, 2 šalotky , 4-6 lístků máty, 1 stroužek česneku , 5 polévkových lžic olivového oleje , bylinná sůl , černý pepř – čerstvě pomletý.

Návod k přípravě:
Kuskus ( nevařený ) smíchejte s citrónovou šťávou. Nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou mátu smíchejte s kuskusem. Přidejte lístečky máty nakrájejte na jemno, s utřeným česnekem. Vmíchejte olivový olej, bylinnou sůl a pepř a nechejte 4 – 5 hodin stát v chladnu . Nakonec ještě jednou ochuťte a studené servírujte. 

Tip: Taboulé je ideální pokrm pro horké letní dny.

Dezert s kuskusem a ovocem
250 g celozrnného kuskusu, 625 ml neslazené jablečné šťávy, špetku skořice, vanilkový prášek, nastrouhaná pomerančová nebo citrónová kůra, 50 g rozinek, 50 g najemno nakrájených sušených meruněk, 50 g nasekaných oříšků,1 najemno nakrájené jablko, špetka mořské soli. 

Návod k přípravě:

Jablečnou šťávu přiveďte k varu, přidejte kuskus a nechejte projít varem. Odstavte a přidejte ostatní přísady, nechejte ještě 10 minut na kamnech v teple. Vidličkou načechrejte směs a nechejte vychladnout.

CELOZRNNÝ KUSKUS S ROZINKAMI A PISTÁCIEMI
1 a 1/2 hrnku celozrnného kuskusu, 2 hrnky sekané cibulky, 1/2 hrnku strouhané mrkvičky, 1/2 hrnku strouhaného celeru, 5 nasekaných stroužků česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 1 krájená červená paprika, 1/2 hrnku sekaných pistácií, 1/2 hrnku rozinek, petrželka, skořice, kmín, koriandr, tymián.
Návod k přípravě:
Osmahněte zeleninu na oleji a duste dokud není měkká, přidejte pistácie, rozinky, koření, sůl a chvíli duste. Nyní přiveďte do varu 3 hrnky vody, olivový olej, sůl a horké přilijte na kuskus a nechejte odpočinout 5 minut. Jemně promíchejte vidličkou. Nakonec vmíchejte dušenou zeleninu. Uložte do chladna na 1 hodinu.
Touto směsí můžete také plnit drůbeží maso.

Kuskus se zeleninou z jihu
250 g celozrnného kuskusu,100 g uvařené cizrny , 200 g seitanu , 3 nakrájené cibule, 1 červená a 1 zelená paprika, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, 2 mrkve, 4 petrželové natě , 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list, tymián, olivový olej, tamari – sojová omáčka, mořská sůl.
Návod k přípravě: Kuskus připravte podle základního receptu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu, petrželku a koření, duste. Po 10 minutách přidejte papriku a lilek a o něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na troše oleje a ochuťte tamari, přidejte cizrnu a chvíli duste. Servírujte s kuskusem.
 

Zpět