Jak připravit ŠMAKOUNA

15.06.2010 00:26

Šmakoun jako přírodní řízek
Suroviny : 4 plátky Šmakouna, velká cibule, tuk na smažení, kousek másla, 8 lžic silného vývaru, lžička podravky, sušená nebo čerstvá celerová a petrželová nať.
Návod k přípravě: Do mírně rozehřátého oleje vložte osolené plátky a zvolna osmahněte z obou stran. Nakrájenou cibuli osmažte dozlatova, podlijte vývarem, nechte trochu vysmahnout, přidejte podravku a natě, krátce povařte, přidejte máslo a polijte osmahnuté plátky. Podávejte s topinkou, pečivem, chlebem, lze i s rýží nebo bramborem. K jídlu podávejte zeleninový salát nebo kompot.

Rychlý guláš
Suroviny: 5 plátků Šmakouna nakrájet na kousky, 5 lžic oleje, 3 střední cibule, 3 stroužky česneku, 350 ml silného masového vývaru, šálek kečupu, feferonku, sůl, pepř, chlebovou strouhanku na zaprášení, lžička gulášového koření (lze i podravka)
Návod k přípravě: Cibuli osmažte dozlatova, přidejte česnek na plátky, podlijte polovinou vývaru s gulášovým kořením, nechte chvíli rozvařit , pak přidejte nakrájeného Šmakouna, kečup, sůl, koření a feferonku. Uveďte do varu, přidejte trochu vody, zbytek vývaru a dle potřeby zahustěte chlebovou strouhankou. Vařte rychle a krátce, všechny složky jsou již hotové a potřebují jen prohřát. Jako přílohu podávejte chléb, hranolky, brambory knedlík i rýži.

Babiččino překvapení
Suroviny: 5 plátků Šmakouna, škubánkové těsto, bylinková sůl, česnek, anglická slanina, šunka, pálivá paprika, třená niva.
Návod k přípravě: Šmakouna rozkrojíme podélně tak, aby jste měli 10 plátků. Jednotlivé plátky potřete dle chuti bylinkovou solí, česnekem, paprikou, na jednotlivé plátky uložte plátek šunky nebo slaniny, případně třenou nivu a každý plátek opatrně zabalte do škubánkového těsta. Opečte dozlatova z obou stran a podávejte nejlépe bez přílohy pokapané máslem. Jako příloha se hodí brambory a salát ze syrové zeleniny.

Špíz na studeno
Suroviny: Plátky Šmakouna nakrájené na čtverečky ( 2-3 cm) potřené ochucenými oleji nebo jen osolené, čtverečky tvrdého sýra, papriky, ředkvičky, kolečka cibule, pórku, šunky.
Návod k přípravě: Nakrájené plátky střídavě napichujte na krátké jehly nebo špejle. Takto upravené špízy podávejte polité pikantními omáčkami, zakysanou smetanou se strouhaným křenem, šunkovou pěnou, dresinkem, nebo jen kečupem. Nejlepší přílohou je chléb nebo pečivo.

Sousta v těstíčku

Suroviny: 5 plátků Šmakouna nakrájený na kostky 3x 3 cm, olej na smažení, 150 g hladké mouky, 2 syrové bílky, stroužek česneku, sůl, pepř, hořčice, světlé pivo.
Návod k přípravě: Do světlého piva rozšlehejte syrový bílek, prolisovaný česnek, dochuťte pepřem, solí a hořčicí. Vmíchávejte mouku a zahušťujte tak, aby šly kostky dobře namáčet a těstíčko z nich nestékalo. Kostky namáčíme v těstíčku a zvolna pečeme v rozpáleném oleji tak, aby byly kostky v oleji ponořené. Při namáčení kostek je možno postupně do těstíčka přidávat jiné dochucující přípravky, např. kari, pálivou papriku, grilovací koření, sojovou omáčku a tím docílíte různorodou chuť jednotlivých kousků. Přílohou je nejlepší bramborová kaše a zeleninový salát ale lze podávat i s bramborovým salátem.

Přírodní řízek se sýrem
Suroviny: 5 plátků Šmakouna, velká cibule, tuk na osmažení, kousek másla, 10 lžic silného masového vývaru, lžička podravky, sušená nebo čerstvá celerová a petrželová nať.
Návod k přípravě: Podélně rozkrojeného Šmakouna opečte dozlatova, naskládejte na plech a položte na každý plátek tvrdého sýra. Takto dejte zapéci do předehřáté trouby. Omáčku vyrobte z osmažené cibule, přidejte masový vývar, ostatní suroviny a přidejte kyselou smetanu. Zapečeného Šmakouna s roztaveným sýrem vložte na talíř, přelijte omáčkou a podávejte nejlépe se špagetami a zeleninovým salátem.

Vzpěračova večeře
Suroviny: 3 syrové bílky, sůl, pepř, kari, grilovací koření, mletá paprika, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 5 lžic Solamylu (od každého koření na špičku nože), 5 plátků Šmakouna.
Návod k přípravě: Všechny suroviny mimo Šmakouna rozmixujte, Šmakouna nakrájejte na kousky 3x 3 cm a postupně ukládejte proložené marinádou do uzavřené nádoby . Nechte marinovat v chladničce 4 hodiny. Na pánev dáme menší množství tuku a směs opečeme. Podáváme s pečeným bramborem a zeleninou.

Maminčin řízek
Suroviny: 5 plátků Šmakouna , 5 plátků šunky, vejce nebo jen bílek, mouka, strouhanka a koření dle chuti.
Návod k přípravě: Plátky podélně rozkrojte, osolte, přidejte koření dle chuti a vložte mezi složený plátek šunky, obalte v trojobalu a vysmažte na pánvi. Šunku můžete nahradit sýrem. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.

Těstovinový salát
Suroviny: 1 větší salátová okurka, 4 rajčata, 1 paprika, 1 sterilovaná kukuřice, 250 g těstovin jakéhokoli tvaru a barvy, 5 plátků Šmakouna. Na zálivku potřebujete 125 ml bílého jogurtu, 3 lžíce kečupu, špetku soli, pepře, trochu sojové omáčky.
Návod k přípravě: Zeleninu i plátky nakrájejte na kostky, smíchejte s uvařenými těstovinami a zalijte zálivkou. Podávejte vychlazené.

Šmakoun jako klasický řízek
Návod k přípravě: Silnější plátky Šmakouna podélně rozkrojte, potřete dle chuti např.podravkou,česnekem,ostřejší paprikou nebo jiným zvoleným kořením, pak obalte v trojobalu a v tuku zvolna usmažte.Jako příloha je vhodná bramborová kaše omaštěná máslem a salát ze syrové zeleniny.

Salát ze syrové zeleniny
Návod k přípravě: Plátky Šmakouna po vyjmutí z obalu nakrájejte na kostičky,přidejte šálek zeleného hrášku,šálek nastrouhané mrkve,celeru,mladé kedlubny, květáku,lžíci nakrájené cibule a lžičku pažitky.Přidejte ¼ l zakysané smetany, jogurtu nebo majonézy, případně použijte zálivku zhotovenou z citrónové šťávy.vody,soli,špetky cukru. Zeleninu je možné kombinovat dle chuti a dostupnosti. Podávejte nejlépe se slaným pečivem či chlebem.

Bramborák
Suroviny: 600 g syrových strouhaných brambor, 500 g strouhaného Šmakouna, 100- 200 g hladké mouky, 150 g syrového bílku, sůl, pepř, majoránku, česnek, 1/8 litru vařícího mléka
Návod k přípravě: Syrové nastrouhané brambory přelijeme vařícím mlékem, přidáme strouhaného Šmakouna , mouku a ostatní přísady . Zamícháme tak, aby vzniklo husté netekoucí těsto, které dáváme na malé množství oleje na pánev a smažíme po obou stranách dozlatova jednotlivé placky. Konzumujeme bez přílohy nebo se zeleninovým salátem.

Pochoutka za Šmakouna
Suroviny: 5 plátků Šmakouna nadrobno nakrájený, 3 větší cibule nadrobno nakrájené, 5 syrových bílků, 3- 4 lžíce Solamylu, 200 g anglické slaniny nebo šunky drobně pokrájené,sůl, pepř, kari, pálivá paprika, (koření dle chuti)
Návod k přípravě: Všechny suroviny opatrně promíchat a lžící hmotu vkládat na teflonovou pánev s menším množstvím tuku. Placičky opékat z obou stran. Jako příloha se hodí brambory, ale i chléb a lze také konzumovat bez přílohy.
 

Zpět