Brusinky – v akční ceně 199,-Kč/ 1 kg

25.09.2010 16:17

 Brusinky

 

 

Antibakteriální schopnosti brusinek jsou způsobeny chemickými sloučeninami, které jsou v nich obsažené a které jsou proanthocyanidiny, nazývaný také PAC, který zabraňuje usazování mnoha druhů bakterií v lidském těle. Často se proto využívají při prevenci bakteriálních onemocnění. Aktivní látky objevené v amerických brusinkách pokrývají zranitelné sliznice jakýmsi filmem, jenž brání přichycení bakterií.

Nepřilnavé vlastnosti proanthocyanidinů možná vysvětlují výsledky několika klinických experimentů, které ukázaly, že brusinkový džus může snižovat výskyt zánětu močových cest.

Například se zjistilo, že ženy, které jedly brusinky nebo pily pravidelně brusinkový džus po šest měsíců, měly o 20% nižší riziko zánětu močových cest. A z jiné studie zase vyplývá, že dvě sklenice brusinkového džusu denně snižují četnost infekcí močových cest u těhotných žen o 41%.

Účinky proanthocyanidinů se také jeví účinné v zabraňování bakterii Helicobacter pylori, která způsobuje vředy, v přichycování na stěnách žaludku. Studie na 189 dospělých z roku 2005 s infekcí H. pylori ukázala, že pitím 2 sklenic brusinkové šťávy denně po tři měsíce se snížil stupeň a rozsah infekce (a to i pokročilých případů) v porovnání s těmi, kdo pili pouhé placebo.

Studie z loňského roku ukázala, že brusinky eliminují infekci Helicobacter pylori u dětí o 16%, přičemž u dětí pijících placebo bylo zlepšení pouze 1,5 procentní.

Jiný výzkum předpokládá, že tyto sloučeniny by mohli účinkovat při boji proti plak formujícím bakteriím v puse. Při laboratorních experimentech proanthocyanidiny v brusinkách zabránily streptokokům a jiným bakteriím v ústech v přilnutí na povrch. Ale vědci varují v užívání brusinkového džusu jako ústní vody, hlavně kvůli kyselinám obsaženým v brusinkách a cukru, jenž se do něj kvůli chuti přidává.

Brusinky mají vysoký podíl vitamínu A, E a C, železa, vápníku, draslíku a antioxidantů. To poslední zmíněné může vysvětlovat jejich schopnosti boje s rakovinným bujením a srdečními chorobami. Brusinky zvyšují podíl „dobrých" HD tuků a v laboratorních podmínkách zpomalují růst rakovinných buněk jater a prsu.

Ale toto trpké ovoce nemusí být pro každého. Cpát se brusinkami nebo po litrech hltat džus může mít za následek podrážděný žaludek nebo průjem. Několik zpráv uvádí, že brusinková šťáva může zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů u lidí, kteří jsou k nim náchylní. A existují protichůdné důkazy, že brusinky mohou narušovat účinky léků na ředění krve, jako je například warfarin.

Stále se ale zdá, že pozitivní účinky převažují nad jejich nedostatky.

Zpět